Снимки Днес тези, които имат синове, празнуват.Село Кривини, Варненска област, вече го

...
Снимки Днес тези, които имат синове, празнуват.Село Кривини, Варненска област, вече го
Коментари Харесай

Отбелязаха Петльовден в село Кривини

Снимки

Днес тези, които имат синове, празнуват.

Село Кривини, Варненска област, към този момент го знаем като страж на традицията ритуално да се коли петел на 2 февруари. За здраве на мъжките чеда. Селцето наброява 30-ина поданици, написа chernomore.bg.



С пословична пристрастеност и предпочитание обаче на всеки втори ден от Малък Сечко кривинчани обличат националните си носии и влагат цялото си усърдие да трансфорат Петльовден в празник. С питки, баници, сладкиши, хора на мeгдана и песни, с винце и въодушевление.



Според поверие отпреди 300 години Петльовден е обвързван със събирането на най-тежкия за нашия народ налог през турско време – кръвния, вземането на дребни момчета. На обредната софра би трябвало да има петел, сварен цялостен или приготвен с булгур на яхния.



Зелникът се прави от булгур и сирене. За пиянство се приготвя подсладено греяно вино, подправено с лютив и черен пипер. Правят се кравайчета, тиганици, пресни питки, петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Съобразено с националните поверия е менюто във всеки дом и в с. Кривини. Но същински скъпото и особеното, което отличава тези симпатични хора, е, че те пазят пищността на традиция, пристигнала през вековете до нас и излъчена със силата на живата тирада.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР